Det var den här dörren som gjorde mig nyfiken på 1200-talets Visby. När jag läser om Visby så ser jag att den under medeltiden var en av Sveriges största städer. så nu en tur i Visby med focus på den medeltida staden.

Namnet Tjärkoket fick det här huset först efter att det stått här i kanske 800 år. Huset är nu en del av ringmuren, men är äldre än muren. Det byggdes upp på 1200-talet, och låg längst ut i förhållande till den täta centrala bebyggelsen, det läser jag på skylten.

Det var ett hus av normalstorlek, troligtvis i tre plan. Bör under medeltiden fungerat delvis som bostad.

Går sen vidare längs muren, och kommer till Kvarntornet. Enda tornet med en halvrund form, och har tidigare varit försedd med tinnar. Formen är vanlig i andra medeltida stadsmurar. I tornet finns en medeltida eldstad. Även namnet på det här tornet är ett namn som kommit till senare, efter de handkvarnar som användes här på 1700-talet.

På 1200-talet växte nog inga blommor i muren, då var den nog vitkalkad och fin, tror jag.

Invid en trappa ner mot de här tornen, tänker det ser för nytt ut för att vara från 1200-talet, men där hade jag fel. Det är Sankta Maria Domkyrka, där svenska kyrkan fortfarande huserar.

Lite år vänster ligger en av Visbys största ruiner, Sankta Karin från 1200-talet. Den har fått en ny uppgift, under vintrarna spolas den och blir stadens skridskobana.

Det är när jag går in i Sankta Maria kyrka som jag får veta hur gammal den är. Men mycket är nyare, det vill säga från 1700-talet. Letar efter något från 1200-talet.

Av de som jobbar där får jag veta att Jesus som står högt över alla fakisk är från den första tiden. Då hängde han rakt nedanför hålet i taket, och hissades upp mot taket vid pingst. Effektfullt redan då i kyrkan.

Kunde själv hitta det gamla dopfundet, stort som det var under den katolska tiden.

Det står även ett dopfunt i ruinerna efter s:ta Karins kyrka, också det en ruin från 1200-talet.

Den har en gotisk interiör som anses vara den skönaste bland Visbys ruiner.

Här kan jag ana att det funnits helgonbilder och annat vackert.

Ett stort hål i taket, det här är i ruinen efter Drottens kyrka, också den från 1200-talet.

Vissa delar i Drotten liknar Maria Domkyrka, den är fortfarande i bruk medan den här övergavs i och med reformationen på 1500-talet.

S:t Lars kyrka är inte lik de övriga kyrkorna i Visby. Det kan vara så att det här är en av de två ryska kyrkor som köpmän från Novgorod enligt traditionen byggde i Visby.

Ingen annan kyrka i Visby bjuder på upplevelsen att få upptäcka gångar i murarna där man i olika nivåer kan förflytta sig runt i nästan hela kyrkan. Det gör att man även får en fin utsikt där inne. Även den här kyrkan övergavs i och med reformationen på 1500-talet.

även här är det hål i taket.

Så här ser det där det inte är hål.

I Maria domkyrka kan man se ett liknande tak, men då putsat och fint som jag kan tänka mig det en gång varit i alla kyrkorna.

Kommer sen till s:t Nicolai kyrkoruin, det är också en en ruin som ruin som används nu för tiden, men då inte som kyrka.

Här förbereds för ikväll, då spelar Smash i ruinen. Den har nu blivit en ovanligt fin konsertsal.

Nu har jag kommit fram till kruttornet, och gruppen som guidas runt i Visby.

Så en bild från utsidan av kruttornet, porten ut till Almedalen.